Distractive

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

MOCANITA MARAMURES

Valea VaseruluiValea Vaserului este un defileu spectaculos format in Muntii Maramuresului, un colt salbatic de natura care imbina padurile dese, poienile luminoase, stancile abrupte si micile izvoare zgomotoase. Zona este in mare parte nelocuita, singura modalitate de a o vizita fiind Mocanita, batranul tren cu aburi care suiera pe sine.

Ultima cale ferata forestiera din Europa

Mocanita de pe Valea Vaserului este cea mai cunoscuta din Romania deoarece calatoreste cu regularitate din mai pana in noiembrie si parcurge un traseu de 21 km de-a lungul caruia dezvaluie peisaje splendide. Construita in 1932 pentru a asigura transportul lemnului, calea ferata cu ecartament ingust este folosita in prezent si in scop turistic. 

In fiecare dimineata, invaluita in aburul gros din gara ViÅŸeu de Sus, Mocanita este pregatita pentru o noua calatorie. Inspirand mirosul puternic de lemn proaspat taiat, turistul poate observa cum trenul este incarcat cu provizii si cum vagoanele forestiere si cele pentru turisti sunt atasate locomotivei. In scurt timp, locul se umple de freamatul si nerabdarea celor care isi doresc sa descopere farmecul naturii de pe Valea Vaserului.

Mocanita MaramuresExcursia este lunga, lenta si cu multe opriri. Raul Vaser, limpede si grabit, insoteste permanent locomotiva suieratoare. Casele sunt lasate rand pe rand in urma, apoi trenul intra in padurea bogata si linistita, unde se adapostesc doar animalele salbatice. Mocanita opreste de cateva ori pentru refacerea proviziilor cu apa si pentru a lua localnicii din garile aproape pustii, oferindu-i turistului ragazul sa admire pe indelete privelistile. Daca vrei sa cunosti mai bine obiceiurile si viata maramuresenilor, poti sa cobori in unul din satele pitoresti de pe vale si sa cauti cazare in casele localnicilor. Sau poti porni intr-o drumetie aventuroasa in Muntii Maramuresului.

O calatorie cu Mocanita iti ofera senzatia intoarcerii in timp. Imediat ce parasesti gara din ViÅŸeu de Sus pierzi contactul cu lumea moderna. Pe drum nu mai ai semnal la telefon si nu mai vezi magazine, doar cateva sate razlete si maretia naturii salbatice. Planurile calatorului obisnuit sa calculeze timpul cu precizie vor avea de suferit; pe linie pot aparea numeroase obstacole, iar vremea in zona montana este foarte instabila.        

La capatul traseului, in statia Paltin, te asteapta un loc agreabil amenajat pentru popas, unde poti servi masa sau organiza un picnic. Pana la plecare ai destula vreme sa explorezi imprejurimile. La intoarcere, Mocanita preia vagoanele pline cu busteni si parcurge acelasi drum, strapungand linistea naturii cu fluieraturile locomotivei. 

O noapte inedita in tren

Trenul Hotel

Calatoria cu Mocanita este o experienta unica si merita incheiata intr-un mod original. Trenul-hotel care stationeaza in gara ViÅŸeu de Sus este format dintr-un vagon-restaurant si doua vagoane de dormit. Daca te numeri printre impatimitii cailor ferate, poti sa innoptezi si sa iei masa in compartimentele special amenajate, luand parte la freamatul continuu al locului. 

Mocanita de pe Valea Vaserului nu este doar un obiectiv turistic atragator, ea reprezinta o pagina din istoria cailor ferate romanesti. Lumea de poveste in care te poarta trenul cu aburi te face sa uiti de ceas; aici totul se masoara in peisaje minunate, case traditionale, capite aurii de fan si mici cascade involburate, toate inveselite de clinchetul turmelor.    

Program si tarife: http://www.cffviseu.ro/.

[Un articol de Andreea Bertea]