Distractive

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CALEA FERATA ORAVITA-ANINA

Oravita-AninaCalatoria cu trenul intre Oraviţa si Anina este fascinanta si surprinzatoare, dezvaluind peisajele mirifice ale Banatului montan intr-o atmosfera pe cat de pitoreasca, pe atat de efervescenta. Una dintre cele mai vechi din Europa, calea ferata montana este un obiectiv unic in Romania, atragand numerosi turisti dornici sa descopere povestea celui mai frumos traseu pe sine. Podurile, tunelele si stancile strapunse pentru a face loc vagoanelor cu carbuni sunt simbolurile unei realizari tehnice impresionante. Construita inainte de inventarea dinamitei, calea ferata Oraviţa-Anina a luat nastere din mainile mesterilor pietrari care cu puterea si priceperea lor au creat un traseu inedit, foarte apreciat si dupa 150 de ani de existenta. Intre Oraviţa si Anina, iubitorii peisajelor naturale si impatimitii excursiilor pe sine vor avea parte de o experienta de neuitat, purtati de batranul tren intr-o lume de poveste.

Semmeringul banatean, prima cale ferata montana din Romania   

Gara AninaPovestea tronsonului Oraviţa-Anina incepe in 1847, cand administratia austriaca a decis sa amenajeze un drum pentru transportul carbunelui catre Dunare. Inca din secolul al XVIII-lea, exploatarile miniere din Banat generau venituri semnificative Imperiului Austro-Ungar, iar construirea drumurilor moderne era necesara pentru a face legatura intre acesta zona si Curtea de la Viena. Intr-o prima faza, proiectul prevedea o linie normala in tractiune cu aburi si galerii subterane, insa a fost modificat in 1855, odata cu preluarea traseului de catre Societatea Privilegiata a Cailor Ferate de Stat Austriece. Linia Oraviţa-Baziaș fusese deja data in functiune, insa prelungirea ei pana la Anina devenise imperioasa ca urmare a dezvoltarii rapide a localitatii. Eforturile localnicilor, ale arhitectilor, inginerilor si mesterilor pietrari adusi tocmai din nordul Italiei au dus la inaugurarea primei cai ferate montane din Romania in 1863. Terenul accidentat, lipsa dinamitei si a macaralelor au facut cu atat mai dificila aceasta sarcina, toate tunelele si viaductele fiind realizate cu ajutorul uneltelor simple (dalta si tarnacopul) si a fortei omenesti.

Asadar, dupa 9 ani de la infiintarea celebrului Semmeringbahn austriac, in tara noastra exista o cale ferata care inlocuia transportul marfurilor cu carutele, supranumita si Semmeringul banatean. Acum mai bine de 150 de ani, o locomotiva Engerth urmata de 6 vagoane pleca din Oravița si dupa doua opriri ajungea la Anina; din 1869 linia a fost deschisa si traficului de calatori.

14 tunele, 10 viaducte si o calatorie palpitanta

Oravita-AninaIn orice anotimp, calatoria intre OraviÅ£a si Anina dezvaluie peisaje splendide si culori care iti incanta privirea. Vaile care se deschid chiar langa sine si stancile pe langa care trenul trece razant iti taie la propriu respiratia. Turisti din afara granitelor bat drumuri lungi ca sa descopere aceasta nestemata a cailor ferate romanesti. Cand locomotiva se pune in miscare, calatorul se trezeste transpus intr-un trecut nu foarte indepartat, intr-un tren cu banci de lemn si sobe care incalzesc vagoanele. Pe dreapta se intinde Valea CaraÅŸului, maiestuoasa in imensitatea sa, iar pe partea stanga se zaresc, tot mai aproape, Muntii Aninei. De-a lungul a 34 km, trenul strabate 14 tuneluri sapate cu migala in stanca. Cel mai lung dintre ele, GârliÅŸte, masoara 660 m si aminteste de arhitectul care s-a sinucis dupa ce a fost facut vinovat de perforarea gresita a galeriei. Cele 10 poduri intregesc spectacolul privelistilor montane. Dintre acestea, Jitin este de-a dreptul impunator, fiind considerat o opera de arta. Stalpii masivi cu inaltimi de pana la 32 m si prapastia uriasa in care sunt ancorati fac din aceasta portiune punctul cel mai palpitant al traseului. De altfel, Jitin si Schlucht sunt doua viaducte preferate de curajosii care practica pendulum jump.

Oravita-AninaDe la GârliÅŸte, trenul coboara alene catre Anina, lasand in urma dealuri domoale, gari vechi si mici cantoane folosite odinioara pentru supravegherea traficului. Dupa 2 ore, locomotiva isi anunta sosirea intr-una din garile-monument ale Romaniei, marcand sfarsitul unei calatorii uimitoare, echivalenta cu o incursiune in veacul al XIX-lea. 5 milioane de guldeni a costat constructia caii ferate; acum valoarea ei este inestimabila, caci aminteste de eforturile omenesti si sacrificiile care i-au facut posibila existenta.

Traseul Oraviţa-Anina este o pagina din istoria cailor ferate romane si un obiectiv care te cucereste de la prima intalnire. Serpuind prin tunele si peste vai, dezvaluie peisaje salbatice incantatoare si evoca povesti despre asezarile miniere ale Banatului. Pitorescul calatoriei, linistea locurilor si adrenalina provocata de curbele stranse si vaile largi te vor face sa urci iar si iar in vagoanele cu bancute de lemn.

[Un articol de Andreea Bertea]