De Iarna

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

STATIUNILE MONTANE DIN MARAMURES

Maramuresul montan este un taram de poveste, intesat de peisaje idilice dominate de paduri bogate, lacuri cristaline si ape repezi. Linistea si armonia inaltimilor, obiceiurile pastrate din vremuri stravechi si spectacolul versantilor confera acestei regiuni un incantator farmec pitoresc. In orice anotimp, muntele te vrajeste cu maretia si misterul sau, insa iarna, cand isi poarta haina alba, stralucitoare, devine de-a dreptul spectaculos.

Domeniul schiabil din zona Maramuresului ofera numeroase oportunitati pentru practicarea sporturilor de iarna. Statiunile sunt situate in Muntii Rodnei si in Muntii Gutai, unde  zapada se mentine pana in luna aprilie. Partiile de schi au grade diferite de dificultate si sunt dotate cu transport pe cablu. Iata toate informatiile de care ai nevoie pentru a planifica o vacanta activa in regiunea montana a Maramuresului.

BorÅŸa este o statiune cu traditie in practicarea sporturilor de iarna. Situata intre Muntii Rodnei si Muntii Maramuresului, aceasta atrage prin obiceiurile si datinile populare, dar si prin spectaculoasele peisaje naturale. BorÅŸa dispune de o oferta variata si generoasa de cazare, de restaurante si centre de informare turistica. Partiile de ski beneficiaza de instalatii de transport si au grade diferite de dificultate. Acestea sunt:

Partia Poiana Åžtiol masoara aproape 2000 m lungime, are un grad mediu de dificultate si este dotata cu telescaun.

Partia Varful Åžtiol este deservita de teleski, are un nivel intermediar de dificultate si o lungime de 730 m.

Partia Puzdrele are 1000 m lungime si este destinata persoanelor cu experienta in sporturile de iarna.

Partia Pricop, cu grad mediu de dificultate, este situata in Baia BorÅŸa si beneficiaza de instalatie nocturna.

In BorÅŸa se afla si o trambulina de sarituri cu schiurile unica in Europa, dar si o partie halfpipe, ideala pentru snowboard. La baza partiilor va puteti incalzi cu bauturi calde la cabanele Stibina si Cascada; echipamentele sportive pot fi inchiriate de la centrele speciale.

In apropiere puteti vizita biserica de lemn din orasul BorÅŸa, cascadele Puzdrele, Buhaescu Mare, Cailor si lacurile Lala, Iezer, Negoiescu.

Statiunea Izvoare se afla in Muntii Gutai, la 27 km distanta de Baia Mare. Aici gasiti 4 partii dotate cu teleski; acestea sunt:

Partia Cora are cea mai mare lungime (800 m) si un grad de dificultate mediu. Are in dotare un parc de tubbing pe zapada sau pe iarba. Aici gasiti si un centru de unde puteti inchiria echipament de ski.

Partia Poiana Soarelui masoara 365 m lungime si are un grad scazut de dificultate; beneficiaza de iluminare nocturna.

Partia Brazi (250 m) are un grad scazut de dificultate si este dotata cu un snowparc unde pasionatii de snowboard isi pot exersa abilitatile.

In apropierea partiilor se gasesc unitati de cazare in localitatile Firiza si Blidari. Puteti opta pentru cele doua hoteluri, pensiuni sau cabane.

In sezonul cald, puteti face drumetii in Muntii Gutai, spre Cheile Tatarului, Creasta Cocosului si rezervatia naturala Mlastina Vlasinescu. Peretii stancosi sunt favorabili practicarii alpinismului si zborului cu parapanta.

Statiunea Cavnic / Icoana este situata in Muntii Gutai, intre orasele Baia Mare si Sighetu- Marmatiei. Cele 7 partii masoara 8,5 km lungime, sunt dotate cu teleschi si se grupeaza in doua domenii schiabile- Icoana si Roata. Iata care sunt caracteristicile lor.

Partiile Roata 1 si Roata 2 sunt destinate incepatorilor si au lungimi de 920 m, respectiv 1030 m.

Partiile Roata 3 (Rainer 1) si Roata 4 (Rainer 2) au un grad de dificultate crescut, cu o diferenta de nivel de 190 m si masoara 800 m, respectiv 1000 m.

Partia Albastra (Roata 5) masoara 2250 m si are un grad mediu de dificultate.

Partiile Icoana 1 si Icoana 2 beneficiaza de iluminare nocturna si masoara 700 m fiecare; gradul de dificultate este mediu.

Partiile Icoana 3 si Icoana 4 sunt mai putin cunoscute, insa ofera conditii adecvate incepatorilor.

Cavnicul a devenit una dintre destinatiile favorite ale iubitorilor sporturilor de iarna. Cele doua domenii schiabile sunt dotate cu partii pentru tubbing si cu centre de unde se inchiriaza echipamentul pentru ski si snowboarding. In aceasta zona exista si trasee off- piste. In apropierea partiilor se gasesc unitati de cazare si restaurante unde sa va refaceti fortele cu bucate delicioase. La Cavnic se poate schia si vara, aici existand o partie artificiala amenajata cu nocturna, ideala pentru ski si snowboarding.  

Statiunea Åžuior - MogoÅŸa este amplasata in masivul Gutai, la 18 km distanta de Baia Mare. Domeniul schiabil este compus din partii de ski dotate cu transport pe cablu, unele beneficiind de nocturna si zapada artificiala. La MogoÅŸa exista doua partii omologate pentru competitii, ambele cu grad ridicat de dificultate. Acestea sunt:

Partia MogoÅŸa, cea mai lunga din aceasta zona, masoara 2200 m si are o inclinatie de 33%. Este deservita de teleski si coboara pana in preajma Lacului MogoÅŸa.

Partia Moski masoara 700 m lungime, are o inclinatie de 26% si este dotata cu teleski.

La Cabana MogoÅŸa sunteti asteptati cu preparate culinare traditionale si cu bauturi calde, numai bune pentru o pauza revigoranta.

In Åžuior, partiile au un grad intermediar de dificultate si sunt deservite de telescaun. Aici gasiti si o partie de 100 m lungime pentru incepatori si pentru copii, situata la cota 1000. Va stau la dispozitie centre moderne de unde puteti inchiria echipamente de ski si snowboard. Partiile de la Åžuior sunt urmatoarele:

Partia Åžuior 1 are o lungime de 1500 m, o cinlinatie de 30% si beneficiaza de nocturna si de instalatie pentru zapada artificiala.

Partia Åžuior 2 masoara 1200 m si are zapada artificiala.

Partia Åžuior 3 are 900 m lungime si o inclinatie de 30 %.

La baza partiilor se afla cabanele Iza, Mara si Ignis, iar in statiune se gasesc foarte multe optiuni de cazare- hoteluri, cabane, pensiuni.

In Baia Sprie, nu ratati biserica de lemn, un simbol al traditiilor maramuresene, si centrul vechi al orasului, unde veti putea admira cladirile vechi in stil baroc- primaria si Casa Samuel Csaszi.

Zona montana a Maramuresului este ideala pentru petrecerea vacantelor de iarna, dispunand de o oferta variata care satisface toate gusturile si bugetele. Nu doar ca va veti distra de minune pe partie, insa veti descoperi peisaje alpine cu adevarat spectaculoase. Pitorescul locurilor, oamenii ospitalieri si traditiile maramuresene va vor cuceri pe loc.

[Un articol de Andreea Bertea]