Activitati

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

MOCANITA TRANSILVANIEI

Mocanita TransilvaniaIn centrul Romaniei, mocanita Transilvaniei te poarta domol intr-o calatorie fascinanta. De-a lungul celor 35 de kilometri, micul tren cu aburi iti dezvaluie frumusetea naturii salbatice, peisaje rurale splendide, trecand prin tuneluri de vegetatie deasa, prin livezi parfumate si pe langa ruinele unui castru roman.

Povestea mocanitei Transilvaniei

In perioada austro-ungara, trenul cu aburi asigura transportul persoanelor si al marfurilor la Targu Mures. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, maghiarii isi doreau un drum care sa lege acest oras de Budapesta, astfel ca au construit un tronson intre localitatile Viile Tecii si LechinÅ£a. Ruta era folosita in special pentru a cara armamentul in aceasta zona. In anii regimului comunist, cu mocanita calatoreau navestii care lucrau la cele doua fabrici de zahar din regiune. Dupa aproape 20 de ani in care suieratul locomotivei nu s-a mai auzit, ruta Teaca-Râciu a redevenit functionala, urmand a fi prelungita pana la LechinÅ£a.

Trenul cu aburi este format dintr-o locomotiva poloneza fabricata in 1949 si doua vagoane in care pot calatori pana la 100 de persoane. Pus in miscare cu ajutorul carbunilor care incalzesc un cazan mare cu apa, trenul de epoca nu depaseste 35-40 km/ h. Pe anumite portiuni viteza este chiar mai redusa, permitandu-le turistilor sa se bucure pe indelete de spectacolul naturii.  

Mocanita Mures

Frumusetile calatoriei lente

Linia ferata cu ecartament ingust strabate sapte localitati din judetul Mures - Teaca, Comlod, Orosfaia, MilaÅŸ, CrăeÅŸti, Sânmartinu de Câmpie si Râciu. Traseul este de-a dreptul impresionant si traverseaza zone salbatice unde poti vedea caprioare, iepuri, mistreti si fazani. De-a lungul a 5 kilometri intre Valea Lupului si Comlod, mocanita trece printr-o padure deasa de foioase, unde vegetatia abundenta formeaza un tunel misterios desprins parca dintr-o lume de basm. De asemenea, privelistea se deschide si asupra paradisului verde din preajma lacurilor Cenan, preferate de pescarii impatimiti, si a podului de fier de peste raul Mures. Apoi peisajul este inlocuit de pinul negru din Rezervatia de la SăuÅŸa, o specie unica in lume.

Mocanita

Turistii pasionati de istorie vor descoperi situl arheologic de la MoreÅŸti, unde sapaturile au scos la iveala ruinele unui castru roman vechi de aproape doua milenii. Printre aburii batranei locomotive isi fac aparitia Rezervatia cinegetica de la Sântioana, dealurile Oroiului si Bandului si livezile de ciresi de la Păunet, o adevarata desfatare vizuala si olfactiva. Pe parcursul traseului, mecanicul poate opri trenul pentru cateva minute astfel incat sa puteti admira in voie splendoarea acestei zone. Copiii, cei mai incantati de aceasta calatorie, pot afla secretele mecanismelor care dau viata locomotivei zgomotoase.

Trenul turistic din inima Transilvaniei iti ofera sansa unei experiente unice, de neuitat. Leganat pe sine de mocanita lenesa, vei surprinde frumusetea pitoreasca a satelor romanesti si peisaje inedite. 

Calatoriile se organizeaza in special la sfarsitul saptamanii, realizandu-se chiar si doua curse pe zi atunci cand numarul turistilor este mai mare.  

Detalii despre Mocanita Transilvaniei: https://www.facebook.com/mocanitatransilvaniei.

[Un articol de Andreea Bertea]